Kanelbullar czyli popularna cynamonka
Kanelbullar, w Polsce znane są jako cynamonki, czyli klasyczne, szwedzkie, puszyste, bułeczki drożdżowe, wypełnione masa z masła cukru i cynamonu. Od lat podbijają serca smakoszy na całym świecie. To jeden z ulubionych deserów, nie tylko Szwedów. W samym Poznaniu cynamonki można znaleźć w wielu kawiarniach, jednak najlepiej smakują te przygotowane w domu.
Dzielimy się z Wami wypróbowanym przepisem, który przeniesie Was prosto na ulice Sztokholmu!
A czym jest fika? To po prostu przerwa na kawę.
W zasadzie wszystko, co wiąże się z czasem spędzonym przy kawie i ciastku, podczas rozmów z przyjaciółmi można zawrzeć w jednym słowie: fika. Fika to prawdziwy społeczny fenomen, sztuka zatrzymania się w biegu i spędzenia uważnie czasu. To chyba najbardziej szwedzki z rytuałów, sięgający sedna tego, czym jest skandynawskie podejście do życia, które polega na szukaniu równowagi, harmonii i dobrostanu w każdym aspekcie życia. Zapach cynamonu i czekolady, gorąca kawa i świeże drożdżowe ciastka – czy może być coś, co lepiej wpływa na samopoczucie?
Fika nie ma określonej pory – można ją zrobić rano, w trakcie pracy lub nawet wieczorem, a najlepiej kilka razy w ciągu dnia! Również miejsce nie ma znaczenia – można się spotkać w domu, w pracy lub w kawiarni. Fika w pracy trwa na ogół 10-15 minut, natomiast fika z przyjaciółmi może trwać nawet kilka godzin! Liczy się towarzystwo i radość z bycia razem.
Smacznego!
W Szwecji 4 października obchodzi się Dzień Kanelbullar, co tylko podkreśla, jak ważne są te bułeczki w szwedzkiej kulturze.
Kilka Twarzy Kanelbullar
Obecnie bułeczki przygotowywane są na kilka sposobów. Duża popularnością cieszą się te z dodatkową kremową masą na wierzchu. My zdecydowaliśmy się na zupełnie inną odmianę cynamonek…w wersji czekoladowej.
Przepis na Kanelbullar (Cynamonki)
Oto prosty przepis na cynamonki, które z pewnością zachwycą Waszych gości!
Składniki:
Na ciasto :
– 400 ml mleka
– 90g masła
– 680 g mąki
– 60g kakao
– 14g suszonych drożdży
– 150g cukru
– szczypta soli
NADZIENIE:
– 120g miękkiego masła
– 40g kakao
– 60 g cukru
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta: Mleko z masłem podgrzewamy aż się rozpuści, następnie studzimy aby było ciepłe, ale nie gorące.
- Suche składniki mieszamy w misce i do tego wlewamy cieple mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.
- Wyrastanie: Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
- Nadzienie: W międzyczasie mieszamy masło (miękkie) z brązowym cukrem i kakaem na gładką masę, tworząc pastę.
- Formowanie: Po wyrastaniu rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozsmarowujemy na nim przygotowane nadzienie, a następnie zwijamy w roladę.
- Krojenie: Ciasto zawijamy w roladę, i kroimy na plastry o grubości około 2-3 cm, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, jeszcze przed pieczeniem smarujemy mlekiem.
- Pieczenie: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra – dół) przez 30 minut,. Na koniec możemy polać je roztopioną czekoladą
Smacznego!